Skutočná šanca pre východ

Dajte človeku rybu a nakŕmite ho na jeden deň. Naučte ho loviť ryby a nasýtite ho na celý život. Príslovie, ktoré sa hodí aj na našu politiku.

Roky sme aj my na východe zažívali slávne výjazdové rokovania vlád, na ktorých sa rozdávali milióny ako zo svojho, aby sa tak pomohlo chudobnému regiónu postaviť sa na nohy. Raz to bola podpora výstavby autobusového prístrešku v Michalovciach, inokedy nejaký chodník a podobne.
Politici sa popritom tvárili ako mesiáši, nechýbal kultúrny program, ľudia boli spokojní, že na nich niekto mysli, no keď vláda odišla, odišla aj všetka pomoc a záujem o región. Jednoducho ryba sa zjedla a zase sme boli niekde na začiatku.

V poslednom období sme konečne zažili skvelé, až jedinečné správy pre východné Slovenska. Vďaka Richardovi Sulíkovi a jeho tímu, tu smerujú dve veľké investície, ktoré majú potenciál výrazne ovplyvniť rozvoj a smerovanie celého regiónu. Ide o investíciu automobilky Volvo v priemyselnom parku Valaliky pri Košiciach, ktorá priamo vytvorí 3 300 pracovných miest. Ďalšou plánovanou investíciou je továreň na výrobu elektromotorov pri Prešove, ktorá zamestná 4 000 ľudí. Ďalšie tisíce pracovných miest vytvoria subdodávatelia.

Áno, presne toto sú správy, ktoré sme potrebovali. Toto je skutočná práca na rozvoji regiónu, toto je to spomínané – nauč človeka loviť ryby a nasýtiš ho na cely život.
O to viac ma prekvapujú pripomienky či dokonca posmešky nielen z okolia, že Košice nie sú východ…, že ponúknu len minimálnu mzdu…, že je to všetko pre Ukrajincov…., že hento, alebo tamto…. Je na nás, či skutočnú pomoc pre náš región využijeme naplno alebo ohundreme tak, ako to máme, žiaľ, vo zvyku.


Napokon totiž rozhodneme my, či prevezmeme za seba kus zodpovednosti, postavíme sa k tejto šanci čelom alebo sa opäť uspokojíme s populistami, ktorí nám síce dajú tu spomínanú rybu, ale zastavia náš rast a zoberú nám kus slobody. Jednoducho či uznáme, že skutočná šanca pre východ je to, že prijmeme pomocnú ruku od toho, kto nás naozaj chce naučiť tie spomínané ryby chytať…

Juraj Jevin
starosta obce Pusté Čemerné a kandidát na poslanca do zastupiteľstva Košického samosprávneho kraja

Diskusia k článku