Atmosféra divokého západu na Rodeu v Ižkovciach

Pripravte sa na nezabudnuteľnú jazdu, pretože Westernový jazdecký klub Ižkovce pozýva všetkých milovníkov koní, dobrodružstva a autentického country ducha na Rodeo Ižkovce 2023. Tretí ročník podujatia je podporený Košickým samosprávnym krajom z dotačného programu Terra Incognita, uskutoční sa v areáli ranča, v nádhernom prostredí prírody medzi náučným chodníkom v Ižkovciach a cestou na Bešiansky polder.
„V kalendári máme ďalšie netradičné podujatie, ktoré je jediné svojho druhu v Košickom kraji. Vlani som bol svedkom toho, že hneď zaujalo miesto medzi našimi TOP podujatiami. Teším sa, že organizátori si dali aj tento rok záväzok voči kultúre, športu i  zábave v kraji. Ochutnávku  westernovej atmosféry prinášajú na dosah aj východniarom. Zaujímavý program aj tento rok presvedčil odborných hodnotiteľov nášho dotačného programu a tak môže župa stáť pri ďalšom unikátnom podujatí.  Som presvedčený, že tento ročník Rodeo Ižkovce bude ešte vzrušujúcejší a že prinesie veľa radosti a nezabudnuteľných chvíľ všetkým vekovým kategóriám návštevníkov, nielen milovníkom koní a Divokého Západu,“  povedal predseda Košického samosprávneho kraja Rastislav Trnka.   
Dolný Zemplín sa zmení na Divoký západ

Charakter podujatia Rodeo Ižkovce je veľmi špecifický. Návštevníkom ukáže nielen netradičný šport, ale aj kultúru, ktorú poznajú väčšinou len z filmov. Okrem samotných súťaži je atraktívne aj stretnutie s kovbojmi a sústredenie množstva pretekárskych koní na jednom mieste. Dôležitou súčasťou celého podujatia sú aj sprievodné atrakcie. 

„Naším cieľom je priniesť na dolný Zemplín atraktívny šport a dopriať návštevníkom, aby boli svedkami autentického Divokého západu. Nie pred televíznymi obrazovkami, ale v spoločnosti svojich detí, rodiny, priateľov a známych v lone prírody. V minulom roku sme rodeo predstavili len s rýchlostnými disciplínami a reakcia, ktorú sme zaznamenali od návštevníkov, nás potešila nad všetky očakávania. Preto sme program súčasného ročníka obohatili aj o dobytkárske a pracovné disciplíny, kde diváci budú môcť vidieť okrem lasovania aj oddeľovanie kravičiek od stáda a mnoho ďalších úžasných výkonov. Okrem zážitku zo súťaží môžu návštevníci nasať autentickú atmosféru ranča, občerstviť sa v gastronomických stánkoch a nezabudlo sa ani na najmenších. Detské atrakcie budú mať podobu skákacích hradov, zvieracích kreácií z balónov, jazdy na elektrickom býkovi i drevenom koni. Zábavu deťom spestrí tiež maľovanie na priesvitnú fóliu s akrylovými farbami a veľa ďalších prekvapení spolu s rôznymi interaktívnymi hrami a aktivitami. Naše podujatie obohatia aj príslušníci policajného a hasičského zboru ukážkami výkonu svojej práce. Začiatok akcie je naplánovaný na deviatu hodinu ráno so vstupným poplatkom 4 € pre návštevníkov starších ako 6 rokov a so zabezpečeným miestom na parkovanie. Podujatie bude trvať až do neskorších večerných hodín. Veríme, že naša akcia prinesie veľa radosti a nezabudnuteľné chvíle všetkým návštevníkom. Takže nasaďte si klobúky a pripravte sa na neskutočnú jazdu plnú zábavy a kultúry, “ pozýva za Westernový jazdecký klub Renáta Némethová.
Striedanie dobytkárskych, lasovacích a rýchlostných disciplín

Návštevníci sa môžu tešiť na rôzne individuálne i skupinové disciplíny. Dobytkárska disciplína 2G Sorting, preverí tímy troch jazdcov, ktorí budú oddeľovať teľatá zo stáda podľa čísel v poradí. Majstrovstvo, spoluprácu a zručnosť predvedú jazdci v lasovacej disciplíne California Ranch Roping, kde tímy dvoch jazdcov budú chytať teľatá do lasa. Nasledovať bude rýchlostná disciplína Pole Bending, pri ktorej budú jazdci prekonávať slalomový beh okolo šiestich tyčí a o víťazovi rozhodnú tisíciny sekundy. Cattle Penning, ako dobytkárska disciplína, preverí zručnosť jazdcov v oddeľovaní kusov dobytka zo stáda s časovým limitom a špeciálnymi pravidlami. Ďalšou v poradí bude individuálna lasovacia disciplína Ranch Roping, počas ktorej bude jazdec oddeľovať a chytať teľatá do lasa. Preteky na čas Barrel Race okolo troch sudov rozmiestnených do rovnoramenného trojuholníka patrí do kategórie rýchlostných diciplín. Záverom bude dobytkárska disciplína s názvom Team Penning, ktorá sa ponesie v tímovom duchu, keď trojice jazdcov oddelia a uzavrú dobytok do klietky. Slávnostný nástup všetkých účastníkov rodea sa uskutoční po tretej disciplíne o 13-tej hodine. 
„Je pre mňa veľkým potešením, že sme vďaka nášmu grantovému programu mohli spoznať ďalšie úžasné podujatie, ktoré dokáže prilákať nových návštevníkov do Košického kraja. Toto podujatie v sebe nesie naozaj nezvyčajnú príťažlivosť a zasahuje široké spektrum publika. Oslovuje rôzne vekové skupiny a nadchýna nielen milovníkov koní a westernového ducha, ale napríklad aj rodiny s deťmi, ktoré poteší nečakanými zážitkami. Je skvelé, že všetci návštevníci tak môžu zažiť chvíle, ktoré sa im budú zdať ako vystrihnuté z filmov o Divokom západe. A to len kúsok od Košíc! Rodeo Ižkovce je pre nás výnimočným objavom a verím, že toto podujatie bude aj tento rok úspešné, a že sa stane pevnou súčasťou kultúrneho kalendára Košického kraja,“ povedala Lenka Vargová Jurková, výkonná riaditeľka Košice Región Turizmus. 

Diskusia k článku