Obete holokaustu budú v Michalovciach pripomínať aj kamene zmiznutých

Kamene zmiznutých sa dnes nachádzajú v takmer všetkých krajinách, ktoré boli počas druhej svetovej vojny okupované nacistami, čo robí z tohto projektu najväčší decentralizovaný pamätník na svete. O pár dní pribudnú aj v Michalovciach. 

Spomienkové kamene Stolpersteine (z nem. – kameň, o ktorý človek zakopne) pripomínajú pamiatku obetí nacizmu po celej Európe. Sú dielom nemeckého umelca Guntera Demniga, ktorý prišiel s touto myšlienkou už v roku 1992 a vyrába ich doteraz.  Samotný kameň, je spravidla umiestnený pred domom obete a pozostáva z betónovej kocky osadenej v dlažbe, ktorá na vrchu nesie mosadznú tabuľku s menom obete. Cieľom projektu je spoločné „zakopnutie“ o osudy ľudí vpísaných do zlatistých kociek v chodníkoch, aby sme už nikdy viac nezakopli tak ako v období nacistického režimu.
Slávnostný akt ukladania pamätných dlažobných kociek v našom meste, ktoré sú známe aj ako Kamene zmiznutých, sa bude konať 29. septembra o 10.00 hod. pri miniatúre židovskej synagógy na Námestí osloboditeľov. Na tomto mieste bude osadených 16 kameňov na pamiatku členov rodiny Roth a Sichermann, ktoré žili v Michalovciach a pôsobili tu ako obchodníci. Pamiatku týchto dvoch rodín si prídu uctiť aj ich potomkovia, pán Vladimír Buriánek s rodinou.

Ďalších 5 kameňov, na pamiatku rodiny Blasbalg, položíme na Gorkého ulici pred budovou bývalého Kina Kapitol, tiež za účasti potomkov; pána Liada Barkana s rodinou. Členovia tejto rodiny boli obchodníci, predávali bicykle a starý otec Liada Barkana slúžil v rokoch 1938 – 1942 ako vojak v Žiline a v obci Svätý Peter.

Kamene zmiznutých budú slávnostne umiestňovať dve významné osobnosti spoločensko-kultúrneho života v Michalovciach – Vladimír Sekela, historik a bývalý riaditeľ Zemplínskeho múzea spolu s Martinom Molnárom, historikom a kronikárom nášho mesta.

Talmud, jeden z najdôležitejších textov judaizmu hovorí, že „na človeka sa zabudne len vtedy, keď sa zabudne jeho meno“. Kamene zmiznutých po celom svete pripomínajú nám všetkým ľudí, ktorí tu kedysi žili. Veríme, že aj kamene v Michalovciach prispejú k tomu, aby sme nezabúdali na historické udalosti spojené s obdobím nacizmu a holokaustu, a k tomu, aby sme sa niečo podobné už nikdy viac nezopakovalo. Zakopnime, aby sme nezakopli!

Diskusia k článku