Muž, čo zbiera smetí

Minulý mesiac som písal o obrovskom neporiadku v našom meste. Zvlášť by som chcel skritizovať obchodné centrá a reťazce, kde je situácia kritická a nik ju nerieši…

Práve preto by som veľmi rád spomenul jeden obrovský pozitívny príklad, ktorý je určite hodný nasledovania… Minule som lepil reklamu pred obchodným OC Zemplín.
Pristavil sa pri mne jeden pán, trošku jednoduchšieho intelektu, no o to väčšieho srdca. Z jeho tváre sršal optimizmus a úsmev. Len, čo mi papierový odpad spadol na zem, tak ho v momente chytil a hodil do svojho plastového vreca. Vysvetľoval som mu, že všetko upracem… No on mi hrdo vysvetlil, že je to jeho práca a za poriadok okolo Zemplína zodpovedá on. Nedovolil mi ani jeden papierik zodvihnúť zo zeme. Doslova sa tešil, až môj odpad končil v jeho koši. Obišiel celé parkovisko okolo centra a zohol sa pod každé auto a vyzbieral úplne všetok odpad vo svojom rajóne. Vyprázdnil každý kôš, vrátil sa ku mne… a víťazoslávne dvihol papier, čo mi spadol na zem. A celý čas sa usmieval.
Zrazu som si uvedomil, že v okolí Zemplína som nikdy nevidel neporiadok. Odvtedy vždy, keď idem okolo, tak ho tam vidím ako zbiera a maká s nákazlivým úsmevom naplno. Tento zázrak by som naklonoval a celé mesto by bolo čisté.

Je až neskutočný kontrast medzi čistotou OC Zemplín a neporiadkom pri vedľajšom Kauflande… Sú to dva úplne rozdielne mentálne svety. Preto sa verejne pýtam: “Je fakt problém pre ostatné supermarkety zohnať jedného človeka, ktorý by dokázal udržať poriadok na ich pozemku?” Michalovské supermarkety patria k najziskovejším na Slovensku. To nemajú pár eur na udržanie poriadku na svojom vlastnom pozemku?

Svojou lenivosťou pohŕdajú Michalovcami a vlastne aj svojou dobrou povesťou na svojom vlastnom pozemku…

Marek Boka

Vydavateľ Michalovských novín


Diskusia k článku