Podporme šikovných ľudí, podporme Zemplín!

Už dlhé roky počúvame o podpore vlády pre regióny. Míňajú sa milióny eur, píšu sa nezmyselné akčné plány. Pritom riešenie je jednoduché.

Určite aj vy vo svojom okolí poznáte šikovných ľudí. Vaša kamarátka pečie najlepšie torty, váš sused je skvelý pestovateľ a na jeho paradajky nedáte dopustiť, možno poznáte šikovnú aranžérku kvetov, fotografa či chovateľa.

Títo ľudia často stoja pred jednou dilemou: premeniť svoje hobby na podnikanie a začať sa tým živiť alebo zostať v práci či byť dokonca nezamestnaný? Sú takí, ktorí ten krok urobili, dnes sa im darí a radi by zamestnali ďalších ľudí.

No je tu aj druhá skupina, ktorá tento krok nikdy neurobila. Množstvo byrokratických prekážok a obmedzení, zvyšovanie minimálnych odvodov, prísne predpisy a ďalšie a ďalšie bariéry ich odradili.

Dnes je systém nastavený tak, že viac trestá tých, ktorí chcú tvoriť hodnoty. Či už chcete podnikať alebo zamestnať ľudí. Je to práve štát, ktorý vás odrádza. Týka sa to malých živnostníkov či podnikateľov. Malých obchodíkov, kde kúpite všetko čo potrebujete, malých pekární, cukrární… Ľudí vo vašom okolí.

Štát pod vedením Smeru urobil z podnikateľov  na jednej strane nepriateľov, na druhej strane pre štátnu kasu dojnú kravu. Kým totiž veľkým investorom ponúka štedré dotácie, tých malých dusí a bráni im v rozvoji.

Pritom by stačilo odbremeniť podnikateľov či živnostníkov od množstva byrokracie. Jednoducho zlepšiť podnikateľské prostredie. Tí, čo nepodnikajú by začali a tí, ktorým sa darí, by zamestnávali. A práve toto by regiónom pomohlo nielen znížiť nezamestnanosť, ale konečne aj zvýšiť mzdy a tak životnú úroveň ľudí.

A práve toto je kľúčové pre skutočný rozvoj regiónov.

Juraj Jevin
obecný poslanec Pusté Čemerné

 

Ďalšie blogy od autora:

Zastavme vyľudňovanie regiónov

Diskusia k článku