Na Zemplíne nič nové…

Načali sme 7 mesiac od nástupu novej vlády, ktorá mala vytrhnúť aj náš región po ôsmych rokoch z marazmu. Zatočenie s korupciou, nastolenie novej politickej kultúry, odborný prístup a dialóg, toto všetko sme na základe sľubov na Zemplíne čakali, zatiaľ márne, nič z toho nedorazilo, aj keď v niektorých rezortoch musíme uznať posun k lepšiemu. Jednu zmenu sme však pocítili všetci, o osude našej krajiny a aj nášho regiónu sa rozhoduje na facebooku, ten sa stal akoby najvyšším orgánom tejto vlády, resp. jej časti. Na Zemplíne teda nič nového, reality show pokračuje, pozrime sa na niektoré dlhoročné epizódy:

Hranica – hospodárstvo Zemplína drží aj naďalej povestná čiara medzi SR a UA, bavíme sa však stále o nelegálnom hospodárstve! Zemplín tak v exporte komodít smerom na západ SR, ale aj do zahraničia na popredných priečkach stále eviduje ukrajinské cigarety, drogy či jantár. Náš export si tak drží svoju líniu bez ohľadu na vládu a ak je potrebné ho podporiť, tak na Zemplíne vieme zorganizovať zasadnutie personálneho a ekonomického fóra na ľubovoľnej chate na Šírave, trebárs aj s tajnými agentmi. Viac niekedy inokedy aj s Andrejom Bánom…

Kataster – príručku o tom ako by sa mali robiť podvody s pozemkami by mohli vydať priamo z katastra v Michalovciach. Po 1 a pol roku odkedy sa podvody prevalili budú konečne postavení prví ľudia pred súd, budú nimi tí, ktorí na podvody poukázali. Irónia? Nie, krutá realita. Podvodníci ďalej sedia doma, podnikajú, na katastri nedošlo k žiadnemu vyvodeniu zodpovednosti na najvyšších pozíciách a predstavitelia ministerstva vnútra nedokázali doposiaľ ani len personálne zasiahnuť v rámci svojich inštitúcií a orgánov.

Diaľnica – tento pojem je na Zemplíne zahrnutý do kategórie ťažkých futurizmov. Naši rodičia o nej snívali pre nás, my pokračujeme a snívame pre naše deti. Pre vládu a EÚ je však prioritou zelená ekonomika, my ju na hranici „podporujeme“ dosť, tak by sme ocenili, keby sa mohla voziť po vysnívanej diaľnici. V parlamente sa však rieši iná najdôležitejšia téme tohto roka – interupcie. Jedna múdra myšlienka hovorí, že „bez cesty niet cieľa“, v našom ponímaní bez diaľnice niet rozvoja. Možno aj túto tému bude potrebné vziať do vlastných rúk…

Mafiánske praktiky – časy odpočúvania telefónov, sledovania a špehovania zjavne neskončili v marci 2020. Kočnerovské praktiky si razom osvojili aj tí, ktorým záleží na terajšom fungovaní hranice, prípadne patria do fanclubu troch najvyšších predstaviteľov ministerstva vnútra – pardon vlastne už len jedného. Bohužiaľ využívané sú na sledovanie novinárov (Andrej Bán), či nás miestnych aktivistov a poslancov (Milan Kaplan, Marek Boka, Radovan Geci). Občan má v takom prípade právo sa obrátiť na špeciálnu komisiu v NR SR, ktorá kontroluje zákonnosť takýchto postupov, to by však musela byť zriadená! Nuž nie je! Neostalo nám nič iné ako sa obrátiť na Generálnu prokuratúru SR. Človek by si myslel, že tu hovoríme o minulom volebnom období. Nie, píše sa rok 2020.

Farmári – časy grófstva pani Roškovej mali byť dávno preč, v tejto domnienke žili nielen farmári, ale po prevalení kauzy aj celé Slovensko. Nuž čuduj sa svete nová vláda posadila na čelo Slovenského Pozemkového Fondu pani Bartošovú, osobu, ktorá podpísala Roškovej nájomné zmluvy na 25 rokov a ktorá zdá sa zo svojej pozície v mnohom vyhovuje P. Šuchtovi. O ich vzťahu by miestni farmári vedeli rozprávať hodiny. Chytáte sa za hlavu? Bohužiaľ, vraj ide o vyšší politický záujem….

PCB – niekoľko mesiacov drancuje celý svet koronavírus, nás na Zemplíne však už 30 rokov zabíjajú PCB látky, sú v pôde, vo vode, v zvieratách, údajne aj vo vzduchu. Kecálkov a zberačov selfie fotiek na túto tému je 10krát viac ako tých, ktorí aj reálne niečo v tejto problematike robia, treba ich len počúvať. Podľa plánov tejto vlády by sme sa mali tejto záťaže konečne zbaviť. Zostáva ešte zhruba 3 a pol roka, počkáme, veď sme čakali 30 rokov….

Bilecová – po staronovom Vaľková, akýsi GURU Zemplína, ktorý sa dokázal okrem Laciho Piptu dostať na kobylku aj mnohým členom tejto vlády a tiež poslancom. Majú teda zvláštny vkus, no pachová stopa nielen po jej prevalenej kauze tu zostala aj napriek tomu, že už je uprataná v Bratislave. Sme zvedaví ako dlho dokáže minister vnútra tutlať, že pravdepodobne ďalej pôsobí v štruktúrach tohto rezortu. Tak dôležitá osoba pre ešte stále naše hnutie OĽANO by mala ísť v ďalších parlamentných voľbách rovno kandidovať minimálne na jednotku kandidátky, veď keď mohol kandidovať aj tajný z VOS….

Na záver niečo pozitívne – napriek všetkému a mnohým sklamaniam ľudí, ktorí očakávali zásadný prelom nielen pre Zemplín po posledných parlamentných voľbách vedzte, že stále je aj v tejto vláde, aj na Zemplíne a na Slovensku množstvo slušných a nepokrivených ľudí, ktorí presadzujú a žijú s hodnotami, ktoré boli pred voľbami deklarované. Zlé časy a kríza prináša vždy aj nové možnosti, dokážu ľudí zomknúť a dostať z nich to najlepšie. Preto vydržíme a na slušné Slovensko a Zemplín si trpezlivo počkáme a nielen to, pôjdeme mu naproti.

Mgr. Milan Kaplan – Regionálny a krajský poslanec

 

Diskusia k článku