Ako sa brániť proti chrípke

introchripka kopie

Prechladnutie a chrípka patria medzi najčastejšie sezónne infekčné ochorenia. Chrípka je ochorenie vysoko nákazlivé, ktoré sa veľmi rýchlo šíri. Každý Európan sa s ňou priemerne stretáva dva razy ročne. Ochorením sa každoročne celosvetovo nakazí až 10 percent populácie, v období pandémie, o ktorom sa tohto roku hovorí čoraz častejšie, to môže byť až 50 percent obyvateľstva.

 

Chrípku spôsobuje vírus, čiže mikroskopický útvar, ktorý vnikne do živej bunky a ovládne mechanizmy v nej, aby sa ďalej rozmnožil. Chrípkový vírus napádajúci dýchacie cesty sa prenáša z človeka na človeka hlavne kvapôčkami, ktoré infikovaný vylúči pri kýchaní, kašľaní či rozprávaní. Pandémia vzniká vtedy, keď ochorie veľa ľudí na rozsiahlom území.

 

Chrípkové vírusy vyvolávajú veľké obavy preto, lebo sa môžu šíriť závratnou rýchlosťou a neustále sa meniť, a tiež preto, lebo rôzne kmene sa dokážu kombinovať a vytvoriť nový kmeň. Chrípka je bežnejšia v chladných mesiacoch – chladný vzduch nevyvoláva infekciu, ale môže vytvoriť vhodné prostredie, v ktorom sa vírusy ľahšie šíria.
Veľa vlád si uvedomuje, že musia byť pripravené na vznik epidémie, a tak majú vypracovaný krízový plán. Ale čo môžete urobiť vy?

 

 

1.    Pri kašli si zakryte ústa
2.    Umývajte si ruky
3.    Vetrajte
4.    Dezinfikujte veci
5.    Ak ochoriete snažte sa zostať doma
6.    V prípade choroby sa vyhýbajte osobnému kontaktu
Posilňujte si obranyschopnosť: Zabezpečte, aby mali členovia vašej rodiny dostatok spánku a jedli potraviny, ktoré posilnia obranné mechanizmy tela. Váš jedálny lístok by mal obsahovať dostatok čerstvého ovocia a zeleniny, celozrnné výrobky a nízkotučné potraviny bohaté na bielkoviny, ktoré sú zdrojom aminokyselín potrebných na posilnenie imunitného systému.
Dezinfikujte veci, ktorých sa ľudia dotýkajú: kľučky, telefóny, diaľkové ovládače. Ak sa to dá, pravidelne vetrajte. Ruky si dôkladne umývajte mydlom a vodou. Nepoužívajte spoločný uterák na ruky. Ak je možné, pri kašli či kýchaní si zakryte ústa a nos jednorazovou vreckovkou.Chrípka dokáže človeku znepríjemniť život,ale ak budete na ňu dostatočne pripravení, azda sa vám podarí ľahšie z nej dostať.
Očkovanie je najefektívnejšou formou prevencie proti chrípke, a preto je potrebné, aby možnosť očkovania, ako špecifickej prevencie využili najmä osoby v najvyššom riziku nákazy.

 

 

Prioritne by mali byť zaočkované:
•  tehotné ženy
•  osoby bez ohľadu na vek dispenzarizované so závažnými chronickými ochoreniami dýchacích ciest, srdcovo-cievneho aparátu, metabolickými renálnymi a imunitnými poruchami
•  zdravotnícki pracovníci, vrátane osôb poskytujúcich opatrovateľské služby
•  osoby 60 ročné a staršie
•  osoby umiestnené v liečebniach pre dlhodobo chorých, geriatrických centrách a zariadeniach sociálnej starostlivosti

boka

Diskusia k článku