Uč sa chápať šťastie, lebo šťastie je tu vždy

stastiee

Dostal som otázku, čo je to šťastie od Rei. Kto to vie? Videl niekto šťastie? Ako vyzerá? Je hmatateľné? Čo je to šťastie? Nikto nevie. U každého z nás toto obyčajné slovo predstavuje čosi iné. Povedal by som, že u nás predstavuje práve to, na čo si spomenieme alebo myslíme pri vyslovení tohto slova. Niektorí ľudia by povedali, že šťastie nevideli, necítili, nedotýkali sa ho. Istotne nie doslova.

U mňa to slovo predstavuje jednoznačne moju rodinu, kamarátov a veci, na ktorých mi veľmi záleží. Ja ku šťastiu nepotrebujem veľa peňazí, veľký dom, super luxusné auto či ľudí, ktorí by všetky veci robili za mňa. To podľa mňa nie je šťastie. Aj keď to niektorí ľudia možno pokladajú za šťastie, tak moje šťastie takto rozhodne nevyzerá.

 

Človeka robia šťastným ľudia, nie predmety. Ak ma človek dobrých priateľov, ak sa ma s kým porozprávať, ak sa ma s kým podeliť o svoje tajomstvá, trápenia alebo pekné momenty, tak len vtedy má dobrý pocit z toho, že je, že existuje. Vtedy je šťastný…

 

Moja mama či otec mi urobia najväčšie šťastie vtedy, keď ma len tak nečakane pohladia a povedia, že ma veľmi ľúbia. S mojimi kamarátmi som veľmi šťastný .A to preto, že ma podržia, keď to potrebujem, že mi poradia, keď o to stojím a že mlčia, keď vidia, že chcem, aby mlčali. Veľmi si ich vážim a nikdy by som ich za nič na svete nevymenil. Tak vidíte. Toto pre mňa znamená šťastie. Mám to najlepšie a najkrajšie šťastie, o ktorom môžu niektorí len snívať: kamarátov a rodinu.

 

Pes a mačka

 

Ale ak sa pozriete na nejakého psa, ktorého ste práve vypustili z reťaze, istotne uvidíte na ňom šťastie. Iste začujete brechot, ktorý si aj bez slovníka preložíte: „Som voľný! Môžem si behať, skákať a tá reťaz s tým nemôže nič robiť!“ Aspoň chvíľu si tento pes naplno užije šťastia. Bude pobehovať, brechať na mačku a robiť to, čo ho baví, čo ho teší, kým ho majiteľ zase nepriviaže. Vtedy si pes uvedomí, že šťastie mu už skončilo. No večer pri zaspávaní si na to spomenie.
Zase priviazaním psa spraví majiteľ šťastnou tú vystrašenú mačku, ktorá sa už nemusí báť, lebo jej pes neublíži. Takto sa zo psa prenieslo šťastie na mačku a zároveň na majiteľa. Ten je šťastný z toho, že urobil mačku šťastnou.

Všimli ste si úžasnú povahu majiteľa psa? A zároveň zlú mačkinu povahu? Na tejto situácii je vidno dva druhy šťastia. Majiteľa urobilo šťastným len to,že urobil šťastnou niekoho iného– v tomto prípade mačku. A mačka? Mačka je šťastná, no šťastnou ju spravilo to, že sa skončilo šťastie psa. Aj ľudia sú takí – škodoradostní. Tá by sa medzi šťastie pridávať nemala. Škodoradosť je zlá, priveľmi odlišná od šťastia. Preto by škodoradosť mala byť v čo najmenšom množstve.
Dúfam, že som ukázal aj smutným ľuďom, že majú v živote šťastie. Musia sa na ich situáciu pozrieť z inej stránky a hneď im bude lepšie. Rei dúfam, že ti môj výklad o šťastí stačil a pomohol ti  v rozhodovaní do budúcnosti. Prajem všetkým veľa šťastia, ale ešte viac ochoty vnímať ho aj z maličkostí.

(oh)

Diskusia k článku