„Planéta opíc“, alebo vystavme gorilám „červenú“!

Všetci sa sťažujú na politikov, že sú gorily. Sú politici ozaj tým najlepším, čo môže Slovensko ponúknuť? Odkiaľ pochádzajú politici? Pochádzajú zo slovenských rodín, slovenských kostolov, škôl, firiem a obchodov. A sú volení slovenskými občanmi.  Politici vytvárajú náš systém. A ako sme sa veľa krát presvedčili, ani limit štvorročného obdobia ich vlády im nepomôže, aby neskončili predčasne. Ako naložiť s novou garnitúrou sebeckých a ignorantských politikov? Stoja vôbec  gorily  za to, aby sme ich volili?  Sme my voliči niečo iné ako stádo opíc?  Pretože ak je vina len na politikoch, potom sme my všetci bystrí ľudia s čistým svedomím a nemusíme ísť na „detektor lži“, ktorým sú voľby!

Kde sú všetci tí bystrí, úprimní a inteligentní Slováci, pripravení vystúpiť a zachrániť národ a viesť nás? Takých ľudí už  v tejto zemi nemáme. Všetci sa potulujú po  „supermarketoch“, hľadajú najlacnejšie potraviny, oblečenie a kupujú si tenisky so svetielkami… Preto  som si svoju politickú dilemu vyriešil veľmi jednoducho a už pomerne dávno. V deň volieb zostávam doma. Nevolím.   Nevolím z dvoch dôvodov. Po prvé nemá to význam. Táto krajina už bola skúpená a rozpredaná. A  divadlo, ktoré vyťahujú politici každé štyri roky, neznamená pre mňa nič. A po druhé, nevolím preto, lebo keď volíte, nemáte nárok sa sťažovať! Viem, že to ľudia radi obracajú naruby,  keď hovoria, že keď nevolíte, tak nemáte nárok sa sťažovať. Ale kde je logika?

Keď volíte a zvolíte nečestných a nekompetentných ľudí, ktorí nastúpia do úradov a všetko pokazia, tak ste zodpovední za to, čo spôsobili! Vy ste spôsobili ten problém, lebo ste ich volili! Nemáte nárok sa sťažovať! Na druhej strane, ja, ktorý som ich nevolil, ktorý v podstate v deň volieb už skoro štyri desaťročia ani nevyleziem z bytu, nie som ani omylom zodpovedný za to, čo zvolení zástupcovia ľudu spôsobili. A  mám plné právo  sťažovať sa na systém  ako len chcem.  Ale nerobím to z úcty k vám,  voličom a bázne pred Bohom, ktorý tento stav pripustil.

Niekto však namietne. Voľbou nohami nič nevyriešiš. Darmo nepôjdeš voliť. Gorily si tvoj hlas aj tak  rozdelia medzi sebou pomerným spôsobom spoločne s hlasmi tých, ktorí  pôjdu voliť. Takýto demokratický volebný systém tu máme už z dôb totality a ty s tvojím postojom k voľbám ním nič nezmeníš! Aj na to mám riešenie. Vystavme gorilám „červenú“! Ako? Jednoduchým spôsobom. Ak  považuje niekto voľby za svoju občiansku povinnosť, a jediný prejav svojej  slobodnej vôle voliť  menšie zlo a nechce pritom opäť voliť gorily, jednoducho stačí  vhodiť  do volebnej urny čistý papier v zalepenej obálke alebo prázdnu zalepenú obálku. Tak mu voličský  hlas neprepadne v prospech politických strán, ktoré si ho  nemôžu privlastniť. Nebude sa rozpočítavať.  Nestratí sa  tak ako moja nevyužitá voľba nejsť voliť, pretože môj hlas si zvráteným spôsobom politické strany privlastnia, pretože tak si  nastavili voľby a  rozdelia si ho spoločne v pomere so získanými hlasmi opíc, vycvičených gorilami len na tento jeden politický akt predania moci nad nimi….To je ich, gorilí spôsob chápania slobodnej vôle opíc!

Ej veru, nie nadarmo hovorili naši predkovia, že „Politika je pánske huncútstvo“! Zastupiteľská demokracia je  rafinovane  nastavená tak ,  aby ľudia  „vedome  a neslobodne“ volili menšie zlo, nie všeobecné dobro. Veď  poznáte to okrídlené heslo: „Ak by voľby niečo zmenili, tak by ich už dávno zrušili“! Alebo  heslo súčasných elít, následkom ktorého prežívame bytostne všetci prievan v našich peňaženkách: „Dajte mi moc nad bankami, a nebude dôležité, kto prijíma zákony“! Alebo  „Nezáleží na tom, kto  volí, ale kto spočítava hlasy“! Veď nič lepšie sa nevymyslelo pre gorily ako demokratické voľby.  Je to danajský  dar Grékov ľudstvu, z ktorého aj oni vytriezveli! A nezabudnime pri tejto pranostike a prognostike , že  voľby do „zastupiteľských zborov“ na „Planéte opíc“ budú len dovtedy,  dokedy „opice“ budú ochotné voliť „gorily“, mysliac si pritom, že je to ich občianska povinnosť, pomocou ktorej prejavili svoju slobodnú vôľu…

Pre pochopenie toho, čo sa deje v živočíšnej ríši na  „Planéte opíc“,  pridám ešte  jedno staroveké podobenstvo z rastlinnej ríše, zaznamenané  v  knihe Sudcov 9 kapitole:

Raz nad sebou stromy pomazávali kráľa. Povedali teda olivovníku: ‚Buď nad nami kráľom.‘  Ale olivovník im povedal: ‚Mám sa vzdať svojho tuku, ktorým oslavujú Boha a ľudí, a mám sa ísť kolísať nad ostatnými stromami?‘  Potom stromy povedali figovníku: ‚Poď ty, buď nad nami kráľom.‘  Ale figovník im povedal: ‚Mám sa vzdať svojej sladkosti a svojho dobrého výnosu a mám sa ísť kolísať nad ostatnými stromami?‘  Stromy ďalej povedali viniču: ‚Poď ty, buď nad nami kráľom.‘  Nato im vinič povedal: ‚Mám sa vzdať svojho nového vína, ktoré rozradostňuje Boha a ľudí, a mám sa ísť kolísať nad stromami?‘ Nakoniec všetky ostatné stromy povedali ostružine: ‚Poď ty, buď nad nami kráľom.‘  Nato ostružina povedala stromom: ‚Ak ma nad sebou pomazávate za kráľa podľa pravdy, poďte, hľadajte útočište v mojom tieni Ale ak nie, nech z ostružiny vyjde oheň a strávi libanonské cédre…

Suma sumárum. Ľudia nemôžu získať nič bez toho, aby najprv dali niečo na oplátku. Ak niečo chcete získať, musíte niečo rovnakej hodnoty stratiť. Preto by nám malo  záležať na našich rozhodnutiach, lebo sú to práve naše rozhodnutia, ktorými utvárame svoju budúcnosť. Veľa ľudí sa vás bude snažiť oklamať, budú vám ukazovať ilúziu, aby ovplyvnili vaše rozhodnutie.  Ktorá voľba podsúvaná na billboardoch je v súlade s vašimi prianiami? Ktorú z istôt vymeníte za otroctvo zákonom, ktoré vás zbavia skutočnej slobody?  Zastupiteľská demokracia ako politika možného konsenzu vám vaše priania  s istotou zmenia na neriešiteľný kompromis. Náš vstup do eurozóny je toho príkladom. Zvolíte si  preto realitu alebo ilúziu? Ste ešte schopní rozoznať ilúziu od reality?

Akú budúcnosť si naozaj chcete utvárať svojimi rozhodnutiami? Ste ešte schopní prejsť od malých rozhodnutí k tým väčším? Ste ochotní starať sa o seba, vašu rodinu,  krajinu , planétu alebo dáte ju zničiť politikom? Výsledok vašej voľby záleží od toho, či sú vaše sny založené na materialistických úspechoch alebo sú založené na tých duševných. Preferujete ísť do prírody a rozjímať nad svojim životom alebo preferujete párty?  10. marca 2012 budú ďalšie voľby, ktoré  politici tak milujú. Bude to ich veľká párty. Tak si ju všetci užime, každý po svojom.

S pozdravom „História sa stále mení, istá je len budúcnosť!“

Peter Balog

Diskusia k článku