Michal Puškár na prahu novej sezóny

puskarbrno

puskarslovak

 

S ôsmimi slovenskými a dvoma UEM AA titulmi zaujal pevné miesto v historických tabuľkách slovenského motocyklového športu… Prinášame vám rozhovor s Michalom Puškárom.

 

V UEM AA šampionáte sa pohybuješ desať rokov, zažil si tu aj svoje najväčšie úspechy, keď si sa stal dvakrát celkovým víťazom. Mohol by si zhodnotiť ktorý z tých uplynulých rokov bol najlepší a naopak, ktorý bol najťažší?

S motocyklovým športom som rástol od útleho detstva. Najprv ako doprovod otca a neskôr, od roku 1996 aj ako jazdec. Zdá sa neuveriteľné, ale už bude 16 pretekárska sezóna a desiata v seriály UEM AA. Podarilo sa zvíťaziť v 16 pretekoch, dosiahnuť desiatky pol-position a pódií, korunované dvoma titulmi v rokoch 2005 a 2010. Rovnako je pre mňa vzácnych aj 8 titulov slovenského šampióna. Ťažko povedať, ktorý okamih bol najlepší ale asi to bol zisk oboch titulov. Naopak najtažší bol asi víkend v Poznani 2009, kde som po dvoch haváriách v tréningoch, ťažkom otrase mozgu a so zlomenou kľúčnou kosťou nastúpil do nedeľného závodu a podarilo sa získať 2.miesto.


Sú nejaké konkrétne preteky, ktoré ti z tvojej bohatej kariéry špeciálne utkveli v pamäti?

Myslím že sú to dve víťazstva na Cene Slovenska na Slovakiaringu 2010 a 2011. Zvíťaziť doma je niečo fantastické, celá atmosféra pred domácim publikom je iná ako na podujatiach v zahraničí.


Pred nadchádzajúcou sezónou je asi zbytočné pýtať sa ťa na ciele, určite budeš chcieť v UEM AA zvíťaziť…

Naším cieľom je zopakovať výsledok z roku 2010,hoci viem že to bude opäť mimoriadne obtiažné. Priebeh sezóny môžu fanúšikovia sledovať aj na mojej oficiálnej stránke www.michal-puskar.com.


Koho bol nápad posadiť na motorku aj šéfa tímu SG Fix Racing Štefana Bunčiaka?

Po sezóne 2010 mi raz Štefan zavolal s tým, že sa rozhodol začať pretekať aj na motocykloch a pýtal sa na podrobnosti ohľadom motocykla, aký by mal kúpiť. A o par týždňov už bola nová Aprilia v jeho garáži. Počas zimy prešla úpravami a Štefan doslova šokoval už na prvých testoch na Hungaroringu a Slovakiaringu, kde kolo od kola výrazne zrýchľoval. Jeho jazdecky rast potom prudko stúpal každým pretekom, čo dokazujú aj výsledky z prvej polky sezóny. Bolo jasné, že prvé slovenské pódium je len otázkou času. Žiaľ prišlo ťažké zranenie na Slovakia Ringu, ktoré znamenalo koniec skvele rozbehnutej sezóny v ktorej mohol pri svojej premiére dosiahnuť na medailovú priečku v konečnom hodnotení slovenského šampionátu.

 

Vymenuj tých, ktorým vďačíš za možnosť jazdiť stále na špici…

Som veľmi vďačný Štefanovi za to, že sa rozhodol so svojou spoločnosťou SG FIX vstúpiť do motocyklového športu a že sa rozhodol pre mňa ako jazdca. Založenie tímu SG FIX racing znamenalo zasadnú zmenu v mojej kariére a v tomto tíme mám tie najlepšie podmienky pre dosahovanie kvalitných výsledkov. Tiež chcem poďakovať môjmu otcovi za roky, ktoré pri mne stojí a pomáha mi.

 

Je niektorý z okruhov alpsko-jadranských majstrovstiev, ktorý by si mohol označiť ako svoj najobľúbenejší? A prečo?

Mám rád Slovakiaring, keďže je to náš domáci okruh, potom Hungaroring a Pannoniu kvôli jej členitosti.

 

V čom hľadáš motiváciu jazdiť, hoci si už v šampionáte dosiahol také víťazstvá?

Ako som spomínal na SjF TU v Košiciach sme rozbehli výskum spaľovacích motorov. Máme niekoľko laboratórií, kde pracujú elitní inžinieri, naši absolventi, ktorí skončili s červenými diplomami. Veci, ktoré vyvinieme testujeme na pretekoch a hneď máme aj spätnú väzbu. Motošport slúži aj na prezentáciu tejto našej činnosti. Okrem toho dodávame diely skoro všetkým slovenským jazdcom, ďalších mame v zahraničí. Pretekanie a vývoj motocykla je pre mňa a ľudí, ktorí sa na tom podieľajú profesiou.

 

Kde si vieš predstaviť svoju budúcnosť, keď sa rozhodneš definitívne zosadnúť z pretekárskeho stroja?

V júni roku 2005 som získal inžiniersky diplom SjF TU v Košiciach a o tri roky neskôr to bol doktorát PhD. Na našej katedre KKDaL sa nám podarilo rozbehnúť tento výskum, ktorý zahŕňa nielen motory ale aj podvozky. Každoročne zadávame témy diplomových prác, bakalárskych prác a tiež dizertačnej práce. Ktokoľvek zo Strojníckej fakulty či už našej alebo iných katedier má u nás dvere otvorené. Rad by som rozšíril toto vývojové centrum, zameral sa na ďalšie oblasti.

{yoogallery src=[/images/obr2/sport/puskar] thumb=[polaroid] width=[130] height=[100] title=[Michal Puškár]}

boka

Diskusia k článku