Martina Králiková

kralik

Mgr. Martina Králiková pochádza z Michaloviec. Študovala na Fakulte masmediálnej komunikácie. Ešte počas štúdia sa venovala písaniu článkov pre viaceré denníky. Po skončení štúdia prešla rôznymi zamestnaniami. Začala ako ekonómka, neskôr ako kultúrna pracovníčka v galérii, redaktorka, technička archeologických výskumov, mediálna propagátorka, predajca reklamy či  administratívna pracovníčka, a popri tom všetkom sa naplno venovala a doteraz venuje písaniu článkov a foteniu pre média.

Približne v 12 rokoch svojho života sa pokúšala o svoje prvé snímky. Učila sa fotoaparátom zachytávavať všetko čo jej padlo do oka a zaujalo – predmety, ľudí, zvieratá a najmä prírodu. Postupom času sa  niečo naučila od svojho brata Mgr. Art. Petra Králika, multimediálny umelec a taktiež od kamarátky Mgr. Art. Veroniky Bažalikovej, profesionálnej fotografky. Veľa svojho voľného času trávi v prírode, v nej nachádza veľa inšpirácie. Má k nej veľmi blízky vzťah a aj preto svoju prvú spoločnú výstavu venovala práve prírode. Vystavené fotografie sú jedinečné metamorfózy prírody, ktoré  zachytáva s láskou a citom. Fotky sú rozdelené na tri časti. Do prvej patrí krajina, druhej rastliny a tretej prírodné zátišia a portrét života.

Martina fotografuje v prostredí, ktoré je jej dôverne známe. Nie je to povrchný pohľad ani vnímanie prírody. Prechádza od veľkých celkov k detailom až k makrofotografii, kreatívne pracuje s hĺbkou ostrosti a čistou kompozíciou. Krásu krajiny a prírody vidí v jej prirodzenosti – čo je v dnešnej dobe umelých postprodukčných vstupov  do fotografií atypické až výnimočné. Nie je náhodou, že väčšina jej prác vznikla v jarnom období, ktoré len umocňuje pozitívny, miestami až meditatívny uhol pohľadu. V jednoduchosti vníma krásu.

Diskusia k článku