Tip na dovolenku: Egejská riviéra

egejskariviera

Táto oblasť tureckého pobrežia je úplne rozdielna od známejšej Tureckej riviéry. Egejská riviéra je skutočným prírodným skvostom. Nájdete tu nádherné pláže a zátoky s tyrkysovo priezračným morom, ktorým kulisu vytvára množstvo zelene a horské masívy. Akýmsi symbolom Egejskej riviéry je nesporne najfotografovanejšia pláž na svete v tvare jazyka, ktorá sa nachádza v nádhernej azúrovej lagúne v letovisku Ölüdeniz. Milovníci aktívnej dovolenky a adrenalínových športov prichádzajú práve sem za paraglidingom z hory Babadag s nezabudnuteľným pohľadom práve na túto pláž.

Egejská riviéra je tiež dobrým východiskovým bodom mnohých zaujímavých fakultatívnych výletov, či už za poznaním histórie Efezu, Pamukkale či skalných hrobiek v Tlose, za nádhernou prírodou v skalnom kaňone Saklikent alebo na známu pláž Iztuzu, kam svoje vajíčka kladie ohrozený druh korytnačky karety obyčajnej. Z pobytu na Egejskej riviére budete určite nadšení.

Fethiye
Nádherná oblasť nachádzajúca sa na pobreží Egejského mora. Pôvodný názov tohto mestečka bol Telmessos a v antickej dobe išlo o jedno z najdôležitejších miest Lýkie. Dnešné Fethiye je pomerne mladým, o to však vyhľadávanejším prázdninovým cieľom mnohých turistov. Z antickej doby sa tu dochovalo množstvo lýkijských skalných hrobov a ruiny križiackej pevnosti. Centrum moderného Fethiye je postavené okolo krásneho jachtového prístavu. Kapacity, ktoré sa tu nachádzajú, sú situované v okolí Fethiye a sú obklopené píniovými lesmi, olivovníkmi, vavrínmi, myrtou, platanmi a akáciami. Dovolenka v tejto nádhernej prírode pri azúrových vodách lemovaných horami bude určite neopakovateľným zážitkom.
Transfer z letiska: cca 1 hod.

Egejská riviéra_FethiyeEgejská riviéra_pláž vo FethiyeEgejská riviéra_paragliding nad Fethiye

Oludeniz
Len 14 km od Fethiye sa nachádza doslova turecký poklad, ktorým je stredisko s nádherne bielou plážou – Ölüdeniz. Táto pláž v tvare jazyka je najznámejšou plážou Turecka. Patrí k hlavným výletným cieľom klientov ubytovaných v okolitých strediskách. Táto pláž bola zaradená medzi dvadsať najkrajších pláží sveta, medzi ktoré patria napríklad pláže na Havaji, Fidži alebo Maledivách.

Egejská riviéra_pláž OludenizEgejská riviéra_pláž OludenizEgejská riviéra_pláž Oludeniz a Fethiye

Marmaris
Toto letovisko je dnes príznačne označované ako „Zelený Marmaris „, čo úplne vystihuje vzhľad mesta a jeho okolia. Prekrásna prírodná scenéria očarí každého návštevníka. Známy je tunajší významný prístav jácht Netsel. Kolorit mesta dokresľuje labyrint úzkych uličiek, veľa barov a reštaurácií, pevnosť s múzeom či bazár so svojim kervansarayom. Ak hľadáte romantiku uprostred zelene, priezračné more ako aj zábavu, je Marmaris ideálnym cieľom vašej dovolenky.
Transfer z letiska: cca 1 hod.

Egejská riviéra_pláž v MarmariseEgejská riviéra_prístav v MarmariseEgejská riviéra_pevnosť v Marmarise

Icmeler
Letovisko vzdialené iba 8 km od Marmarisu je označované za jednu z jeho mestských častí. Medzi strediskami je zabezpečená pravidelná doprava dolmušom (miestny minibus). Icmeler láka predovšetkým prekrásnymi pieskovo-kamienkovými plážami, ktoré získali prestížne ocenenie Modrá vlajka za čistotu. Toto miesto odporúčame všetkým, ktorí chcú stráviť relaxačnú dovolenku. Nádhera okolitých hôr, ktoré akoby vystupovali priamo z priezračného mora, vám dá zabudnúť na všetky starosti všedného dňa a prežijete tak dovolenku, na ktorú budete dlho radi spomínať.

Egejská riviéra_pláž v IcmeleriEgejská riviéra_IcmelerEgejská riviéra_pláž v Icmeleri

http://www.firotour.sk/dovolenka-leto/turecko/egejska-riviera.html?page_id=657525

Diskusia k článku