Skanzen Vychylovka

vlacik

Vynikajúci typ na nadchádzajúce dni voľna pre rodiny s deťmi je navštíviť prírodné múzeum pod holým nebom, zahŕňajúce ľudovú architektúru a historickú lesnú úvraťovú železnicu. Každého kto má rád  návraty do minulosti,  poteší návšteva Múzea kysuckej dediny v lone nádhernej prírody, ktorá vám priblíží spôsob života na Kysuciach pred  zhruba sto rokmi. Jazda na Historickej lesnej úvraťovej železnici,  sa stane jedinečným,  pôsobivým a nezabudnuteľným  zážitkom nielen pre dospelých ale aj deti. Ako rodina si  ocenite  technickú zručnosť a  dômyselnosti života a práce našich predkov.

kaplnka

Začnime jazdou  na Historickej     lesnej úvraťovej železnici v skratke HĽUŽ. Tvorí organickú súčasť kysuckej dediny v Novej Bystrici – Výchylovka. Je zachovalou a funkčne obnovenou  časťou bývalej Kysucko-oravskej lesnej železnice, ktorá mala v čase najväčšieho rozkvetu začiatkom 20.  storočia 110 km koľají. Dnes je zachovaných a zrekonštruovaných asi 9 km, tejto unikátnej , vo svete ojedinelej železničky na  zvážanie dreva. Zachovaný a zrekonštruovaný úvraťový systém dovoľuje historickej vlakovej súprave parného rušňa /len cez sobotu a nedeľu/ , cez týždeň premáva s motorovým rušňom , který  raz tlači a  raz  ťahá  vagónik  tešiacich sa turistov.   Jazda po strmých svahoch úvraťovým spôsobom bol technický vynález našich predkov. Umožní vám  vidieť nielen nádhernú  oravskú prírodu ale  popri trati aj  ďalšie   technické  rarity, ktoré  používali naši predkovia  na zvážanie vyťaženého dreva.  Vďaka obetavým Kysučanom, sa podarilo  zachrániť úvraťovú železničku ako svedectvo doby, v ktorej niekedy žili  a pracovali ich predkovia.

vychylovka1

Súčasťou skanzenu Vychylovka je aj múzeum kysuckej dediny, ktoré sa rozprestiera pozdĺž lesnej železničky.  Dedinka z roztrúsenými domami zaberá rozsiahly areál s krásnou okolitou prírodou v dĺžke asi  2 km. Centrum dediny tvorí kaplnka panny Márie Ružencovej zo Zborova nad Bystricou s cintorínou  s liatinovými krížmi  a krčma z obce Korňa. Najstarší obytný dom je z roku 1806 z Oščadnice.  Vnútri domov dreveníc je umiestnený dobový nábytok, figuríny ľudí v dobový krojoch, zastihnutých akoby  pri každodenných činnostiach. Vnútri domu nájdeme  nevestu so ženíchom, ale aj kováča, ktorý kuje na kovadline. Ďalšie dobové technické náradie potrebné k chodu domácnosti a starostlivosti o domáce zvieratá, sú  súčasťou výbavy domov.  Upútala nás zbožnosť obyvateľov dokumentovaná nielen spevníkom ale aj Bibliou, ktorá bola súčasťou domácnosti, spolu s petrolejovou lampičkou, pri svetle ktorej si z knihy kníh denne čítali a udržiavali si tak  nádej na lepší svet pod Božím kráľovstvom. Expozícia kysuckej dediny je pre návštevníkov zaujímavá tichým prostredím v lone prírody,v  lese kde sa človek môže zamyslieť a  v zasnení, sa môže  dotýkať Božích i ľudských  diel.  Počas sezóny, ktorá trvá od mája do októbra, sú pripravené pre návštevníkov každú nedeľu kulturne podujatia s bohatým programom pre dospelých aj deti. Deti sa navyše môžu potešit z množstva hojdačiek, preliezok a kolotočov, ktoré sú v areáli hneď vedľa  amfiteátra. Srdečne vás pozývam na výlet z ríše snov o lepšom živote.

S pozdravom „História sa stále mení, istá je len budúcnosť“!

Peter Balog

Diskusia k článku