Ako si vybrať správny nanuk?

mroz

Prečo sa stále viac zmrzlín miesto zo smotany vyrába z rastlinného tuku?

Čo môžeme kúpiť pod označením mrazený krém? Zákon o mliečnych a mrazených výrobkoch podľa rôznych kritérií jasne definuje hneď niekoľko rôznych kategórií mrazených krémov a pomenúva ich. Čo tieto označenia znamenajú?

Veľmi stručne toto:


Mliečna zmrzlina: Takto označený mrazený krém musí obsahovať minimálne 2,5 percenta mliečneho tuku, nesmie do neho byť pridaný rastlinný tuk.
Smotanová zmrzlina: Obsahuje osem a viac percent mliečneho tuku, rovnako ako u mliečneho krému je u nej rastlinný tuk neprípustný.
Zmrzlina s rastlinným tukom: Takto označené by mali byť všetky výrobky, ktoré obsahujú päť a viac percent rastlinného tuku.
Vodová zmrzlina: Neobsahuje žiadny tuk, základnou surovinou pre jej výrobu je voda a cukor.
Ovocná zmrzlina: Vyrába sa z vody a takzvanej ovocnej zložky, ktorej v nej musí byť aspoň 15 percent, nesmie obsahovať žiadny pridaný tuk.
Sorbet: Ide o mrazený výrobok s minimálnym obsahom 25 percent ovocnej zložky bez pridaného tuku.

Rozumieme vašej chuti a zmrzlinu robíme poctivo a zo správnych surovín. Metóde, ktorú pri výrobe používame, sa hovorí liata. Jej výhodou je okrem iného i to, že do zmrzliny sa dostane viac lahodného ovocia, smotany, jogurtu a ďalších poctivých surovín. Chuť mrazených výrobkov je tak oveľa plnšia ako u ostatných zmrzlín.

Najlepším príkladom úspechu liatych zmrzlín je práve Mrož – úžasná kombinácia tradičnej zmrzliny so sviežimi jahodami v lahodnej čokoládovej poleve. Svetlo sveta uvidel Mrož v roku 1992 a dnes je top výrobkom Primazmrzliny.

{youtube}Vrt7xQTUJz0{/youtube}

Diskusia k článku