Burano oáza pokoja a pohody

img_2520

Burano je jedným z ostrovov v benátskej lagúne. Leží 7 km severne od Benátok v nadmorskej výške 2 m nad morom. Má 23 ha a žije na ňom asi 3000 obyvateľov. Je veľmi husto osídlený už od čias, keď jeho prví obyvatelia utiekli na tento ostrov zo strachu pred Húnmi v roku 452. Názov ostrova je odvodený od názvu vetra, ktorý tu fúka.


Keď sa plavíte okolo ostrova loďou, neviete s určitosťou určiť či okolité močiare sú pod vodou a vytvárajú tak komplexne prchavú krajinu tesne pod vodnou hladinou. Hoci je Burano považovaný za ostrov, je to vlastne skupina štyroch ostrovov, ktorých územia sú prerušované kanálmi.

noviny michalovce

Historici a archeológovia dokonca veria, že celý povrch ostrova bol umelo utvorený. Pôvodní obyvatelia, utečenci pred Atilom, postavili budovy na bývanie na pilotoch. Priestor medzi nimi zaplnili aplikáciami materiálov, ktoré vylovili pri splavovaní kanálov, predovšetkým močiarnym blatom. Ak sme o Murane povedali, že je mekkou sklárskeho umenia, tak Burano je známe čipkami. Keď Leonardo da Vinci navštívil v roku 1481 mestečko Lefkara na gréckom ostrove Cyprus, kúpil čipkovaný obrus pre hlavný oltár Duomo di Milano.

michalovske noviny

Benátčania začali podľa jeho vzoru vyrábať čipky na ostrove Burano. V 16. storočí ženy na ostrove začali robiť čipky s ihlami. Ich čipky boli čoskoro vyvážané po celej Európe, ale obchod časom klesal, pretože čipky vyrábané tradičným spôsobom, sú časovo veľmi náročné a drahé.

michalovskenoviny

Burano je tiež známy pre jeho malé, jasne maľované domy, populárne zvlášť medzi umelcami. Farby domov sledujú určitý systém pochádzajúci zo zlatého veku svojho vývoja. Napriek svojej originalite, je ostrov Burano, len chudobnejšou kópiou Benátok a ostrova Murano, ktorú kompenzuje len krásne rôznofarebne natretými domami.

img_2522

Pozývame vás nadchnúť sa nádherou zátok ústiacich do benátskej lagúny, dávajúcej pestro pomaľovanými farebnými domčekmi nezvyčajné čaro panoráme ostrova Burano.

img_2521

S pozdravom: „História sa stále mení, istá je len budúcnosť!“

 

Peter Balog

burano1

burano

michal1

Diskusia k článku