Murano, mekka sklárskeho umenia

murano

Muranske sklo je slávny produkt benátskeho ostrova Murano. Nachádza sa v lagúne mimo brehov Benátok v Taliansku. Murano bolo obchodným prístavom od 7. storočia. Od 10. storočia, sa stalo známe pre svojich sklárov, ktorí vytvorili vplyvom ázijského skla unikátne Muranske sklo.

img_2442

Platné Muranske sklo je vyrobené len v Murane. Sklárska výroba v Murane vznikla v 9. storočí. Povesť centra sklárstva v Murano sa zrodila, keď Benátska republika, v ktorej sa báli ohňa a skazy mesta,  väčšinou postaveného z drevených stavieb, nariadila v roku 1291 sklárom presunúť svoje zlievárne na neďaleký ostrov Murano. Cez lagúnu je to loďou asi 500 m od Benátok.

img_2486

Murano ako mesto sklárov, sa čoskoro stalo ostrovom najviac prominentných občanov. Do 14. storočia boli sklárom dovolené nosiť meče, užívali si imunitu pred súdnym stíhaním zo strany benátskeho štátu, a ich dcéry sa vydávali vo väčšine do benátskych bohatých rodín. Avšak sklári nesmeli opustiť republiku.  Mnoho remeselníkov si toto riziko a postaviť sklárskej pece v okolitých mestách nedovolilo a radšej odišlo ďaleko do Anglicka a Holandska.  Do konca 16. storočia, boli tri tisícky zo 7000 obyvateľov ostrova Murano zapojených nejakým spôsobom v sklárskom priemysle.

img_2506

Murano má sklársky monopol na kvalitné sklárstvo po celé stáročia, Rozvíjalo a zdokonaľovalo mnoho technológií, vrátane kryštalického skla ,smaltovaného skla , skla so závitmi zlata , rôznofarebné sklenené , mliečne sklo , a imitácie drahokamov zo skla.

michalovskenoviny

Dnes, remeselníci z Murana stále používajú tieto storočné techniky, ručné práce všetko od súčasného umeleckého skla a sklenených figúrok až po muránske sklené lustre a zátky na víno. V meste podobnom Benátkam nájdete množstvo obchodov so sklom ako nikde na svete. Mesto je živým skanzenom sklárskej výroby, ktorú si môžete pozrieť vo viacerých továrňach. Pozývame vás pozrieť sa do čarovného mesta Murano, mekky sklárskeho umenia.

S pozdravom “História sa stale mení, istá je len budúcnosť!”

 

Peter Balog

{yoogallery src=[/images/obr2/ostatne/vlado/murano] thumb=[polaroid] width=[130] height=[100] title=[Murano]}

Diskusia k článku