Pankpop je jedinečnou kombináciou humoru a silných textov

IMG 4794
IMG 4780
Piatkový májový večer v michalovskom Freedome patril zemplínskemu nárečiu, kde pod názvom Pankpop sa predstavil cestovateľ, spisovateľ, muzikant Peter Moskaľ, ktorý hrá pre všetkých a spieva o svojom živote, ktorý prežil alebo stále zažíva. Pri tejto príležitosti sme s ním spravili rozhovor, v ktorom sa naozaj rozrečnil a poskytol nám vyčerpávajúce odpovede.
IMG 4803
Pankpop je jedinečnou kombináciou humoru a silných textov, optimizmu a realizmu, detailov a zovšeobecnení. Zemplínske nárečie v pankpope ožíva ako samostatný a nepreložiteľný jazyk našich predkov, ktorý má stále svoje miesto vo východoslovenskej kultúre. Hudba okresaná na jeden až dva základné akordy. Nešpekuluje, na nič sa nehrá. Hrá. Ódy,hymny, balady, slogany a všetko medzi tým. „Ľubi vipic“, „Da še“, „Tak zrob“, „Ic tlučic“, „Das dakus“. Zo života, o živote, o východniaroch, o práci, o láske, o smrti o ľuďoch a o šviňoch.
 

 {youtube}F_sYFO1zCE4{/youtube}

Prečo práve názov Pankpop?

Chcel som tým vyjadriť, že nemám rád škatuľkovanie hudby na štýly, podštýly no a hlavne, že nemám rád pózy, do ktorých sa s obľubou štylizujú rôzni punkeri, hiphoperi, metalisti, emáci, čudáci a iní šráci. Pre mňa je dôležitý obsah hudby a nie kto má akú čiapku, účes alebo tričko. Pre mňa za mňa to môže byť kludne punk alebo pop, môžem zlúčiť aj nezlučiteľné Pankpop.

Ako to celé vzniklo?

Spočiatku to bola len taká sranda. Prvá pieseň s názvom ,,Toto ni“ bola malou paródiou na potetovaných cigánov, ktorí sa za peniaze hrajú na černochov a žnú potlesk detí za nadávky. Neskôr pribudli aj vážnejšie texty no a zistil som, že sa to začína páčiť nielen mne. Aj napriek otrasnej kvalite nahrávok robených na kolene si  ľudia v mojich piesňach našli to, čo som nimi chcel povedať a začali mi fandiť. Naberalo to hlbší zmysel a možno aj kvalitu. No a asi najväščím posunom vpred bolo keď som začal svoje piesne hrať naživo s gitarou pre ľudí a dal som pankpopu energiu, ktorá sa nedá vypočuť zo žiadnej nahrávky. Opekačky, krčmy, minifesťáky, minikoncertíky….a takto si pomaličky hrám svoj pankpop.

Pre koho hráš?

Pre všetkých. Niekomu sa to len páči, niekomu sa to aj páči aj tomu rozumie, niekto rozumie a nepáči sa mu to a niekto ani nerozumie, ani sa mu to nepáči a ani to nepočúva. A tak to asi má byť. Nejde o žiadnu dieru do sveta, nejde o slávu ani o peniaze. Hrám preto, lebo ma to baví a všetko o čom spievam, je časť mojho života, ktorú som už prežil alebo stále zažívam.

Kde budeš najbližšie vystupovať?

Na festivale Xichtoplesk, ktorý sa uskutoční v Colloseeum Clube v Košiach 16. – 17. mája.

IMG 4808

foto: applejuice studio

 {youtube}RDnbHHJR9NE{/youtube}


 {youtube}UtX_k85-9D8{/youtube}

Diskusia k článku