Michalovčan Solenský si majstrovstvá sveta užíval

Prinášame Vám rozhovor s odchovancom Michalovského hokeja, Samuelom Solenským, ktorý sa zúčastnil začiatkom roka na majstrovstvách sveta juniorov v americkom Buffale!

 

Ako si vnímal nomináciu na MS 20, keďže posledné dva roky ti ostal čierny Peter v rukách?

Do kempu som prišiel dobré pripravený. Snažil som sa hrať najlepší hokej a veľmi nepremýšľať nad tým či ma tréner zoberie alebo nie. Našťastie to vyšlo!

 

Tréner Bokroš ťa zaradil na krídlo, i keď hrávaš centra, ako si zvykáš na túto pozíciu a úlohy s tým spojené?

Keď som bol mladší tak som hrával aj na krídle. V dnešnom hokeji už musíte byť komplexný hráč. Tam kde vás tréner postaví, tam musíte odviesť najlepšiu robotu.

 

Ako 18ročný si sa dostal do zámoria, ešte si študoval na strednej škole v Liberci. Ako hodnotíš fungovanie klubu v Európe a v USA, čo vnímaš ako najväčší rozdiel, a čo je možno v Európe lepšie ako v Amerike?

Tak ten rozdiel je obrovský. V Európe sú pod hlavičkou jedného klubu 13-14 kategórii. U nás je iba juniorské mužstvo a starajú sa tu o nás ako o A-tím. Na naše zápasy chodí približne 3000 ľudí. Johnstown je hokejové mesto a máme najlepších fanúšikov v lige!

 

Vraví sa, že hokej v Amerike je rýchlejší, tvrdší, máš podobný názor?

Je to pravda. Rýchlejším ho robí menšie ihrisko, hrá sa tu inak. Je tu veľká konkurencia a každý jazdí na 100 percent aby sa udržal v tíme.

 

V podstate celý čas si od rodiny, ako to pôsobí na psychiku mladého človeka? Ako často vidíš rodičov a brata, ako často lietaš domov?

Občas je to veľmi ťažké, ale už som si zvykol. S rodinou si pravidelne volám. Minulý rok som bol doma 10 dní. Tento rok by som mal priletieť iba na týždeň.

 

V Amerike si na všetko sám, musíš sa spoliehať len a len na seba, ako sa motivuješ?

Tak ono sa tu veľmi nudiť nemusím. Chlapci si tu bežne dávajú tréning naviac. Ako som už hovoril, konkurencia je tu veľká a musím na sebe makať pravidelne každý boží deň.

 

Ako vyzerá tvoj bežný deň a ako deň zápasu?

Ráno máme tréning na ľade hodinku. Väčšinou zostanem na ľade ďalších 30 min. Potom rozoberáme video. Máme obed a poobede ideme do posilovne. Večer si čítam knihy, alebo idem so psom von. S chlapcami hrajeme Xbox, alebo vyrazíme do kina. Bývam v rodine s troma spoluhráčmi takže vždy je čo robiť.

 

Aké sú tvoje hokejové ciele v najbližšom čase, plánuješ zabojovať o miesto na niektorej z univerzít?

V sezóne nám ostáva posledných 25 zápasov. Naše postavenie v tabuľke nieje ideálne,takže sa určite budeme snažiť dostať do play-off. Po sezóne sa uvidí čo ďalej.

 

Čo hovoríš na tvoje pôsobenie na majstrovstvách sveta?

Majstrovstvá som si užil. Bolo to naposledy čo som si chlapcami z ročníka mohol zahrať. Myslím si, že sme odohrali veľmi dobrý turnaj. Amerika sa neporáža každý deň a určite na tento zápas nezabudnem do konca života! Škoda, že proti Švédom nám chýbalo aj kus športového šťastia, to už by sa hralo o medailu.

Ďakujeme za rozhovor a držíme palce!

So Samuelom Solenským sa rozprával Stano Lapšanský.

 

Diskusia k článku