Na východe sme my, pán Fico!

Vážený pán už za chvíľu bývalý premiér, osobne sa ma ako Zemplínčana dotklo ako ste sa vyjadrili o východnom Slovensku. Pred delegáciou Európskeho parlamentu ste uviedol, že čo by tu mafia robila, keď TU NIČ NIE JE! Biele miesto na mape, ktoré kartografovia minulých vekov označovali „tu žijú levy a draci“. Ale možno ste chceli metaforicky vyjadriť, že tu nie je nič zaujímavé, čo by stálo za to posunúť novodobým „grófom a grófkam“, ktorý po vzoru svojich stredovekých predchodcov rozširujú bezohľadne svoje teritória. No mýlite sa. Nenásytný hlad týchto ľudí po moci a majetku najmä v podobe pôdy by som mohol pokojne prirovnať k spomínaným levom a drakom. Ale verím, že posledné udalosti donútia všetkých zdvihnúť hlavy, doširoka otvoriť prižmúrené oči a konečne začať hovoriť o zakázaných témach, keď im zastrašovaním boli zatvárané ústa. Vládne tu strach. Silná zbraň mocných používaná po stáročia, proti ktorej máte šancu, len ak v tom neostanete sami.

Vy ľudia, vy ste to najdôležitejšie, čo východ Slovenska vždy mal a má. Vy nie ste NIČ! Vy ste pre tento kraj VŠETKO! Sebavedomí občania, ktorí za svojimi problémami nevidia cudzích strašiakov, nedajú sa opiť rožkom v podobe sociálneho balíčka a ani kúpiť za ružu na MDŽ. Ste ľudia, ktorí dokážu veľké veci, len nech sa im vytvoria príležitosti. Pre Vás je rodný kraj stredom sveta, tu je Váš domov s nádhernou prírodou, tu chceme žiť a vychovávať svoje deti.

Nemlčte a stretávajte sa, lebo tento štát patrí nám! Nie hŕstke vyvolených, ktorí sú len tak mocní ako im to my dovolíme!

Preto sa chcem poďakovať tisíckam Východniarov, ktorí opakovane chodia každý piatok na protest do Michaloviec, Humenného, Košíc či Prešova. Chcem sa poďakovať všetkým Zemplínčanom, ktorí na otočku idú do hlavného mesta, kde priamo na námestí SNP stoja v daždi, v zime a slušným spôsobom dávajú najavo svoju nespokojnosť s aroganciou moci!

Ďakujem!

Mgr. Miroslav Sopko: poslanec NR SR

Diskusia k článku