Som Zemplínčan!

Mám schodený celý Zemplín. Je nádherný. Tu žijem a pracujem. Ostal som tu napriek tomu, že každý mi vravel, že tu nič nedokážem! Že tu nič nie je! A možno práve preto… na truc každému.

Dlho som rovnako ako vy, nadával na Bratislavu, či aj na celý svet, že nevie postaviť diaľnicu a dotiahnuť fabriky. Nevie nás ochrániť, ak nás bijú na poli pri ochrane našej úrody. Odmietam čakať na mesiáša, ktorý pricvála na bielom koni a vyrieši všetky naše problémy. Chcem byť Bratislave, rovnocenný partner! Som rovnako pekný, alebo ak chcete škaredý, ako hocikto iný úspešný na druhom konci Slovenska. Moje práva, ale aj povinnosti su rovnaké ako naších rovesníkov v hlavnom meste! Nechcem, aby naše ženy a matky sa starali o zomierajúcich ľudí na druhom konci Európy, zatiaľ čo ich rodičia zomierajú doma a deti vyrastajú na ulici… No prestaňme nariekať. Dnes už viem, že Bratislavu nepotrebujeme! Ten pocit, že nikto za nás naše problémy nevyrieši, je oslobodzujúci!

Dnes viem, že tu ostať chcem a Zemplín ma potrebuje, rovnako ako teba, čo čítaš tieto riadky.

Chcem, aby sa Zemplín ako jeden celok postavil na vlastné nohy a prevzal zodpovednosť za svoj osud! Zemplín má najkrajšie obdobie pred sebou, no musíš mu pomôcť! Bez tvojej účasti sa nič nezmení! Som Zemplínčan a chcem diaľnicu až do Vyšného Nemeckého, ktorá donesie prácu každému! Chcem Zemplínsku univerzitu, Zemplínske divadlo, Zemplínsku župu! Som presvedčený, že ak tu žili ľudia tisíce rokov, prežijú tu aj globalizáciu 21. storočia, ak sa na ňu spoločne a jednotne pripravíme.

Som Zemplínčan, tu chcem žiť a pracovať. Verím v úspešné Michalovce v srdci ekonomický silného Zemplína. Zaslúžime si primátorov a starostov, ktorí sa nebudú báť postaviť za Zemplín ako jeden celok. Snívam o novej generácii nami volených zástupcov, ktorých budem môcť ako bežný radový občan voliť. Som presvedčený, že sú medzi nami lepší ľudia, ako tí, ktorí nám tu už celú dekádu vládnu. Som si istý, že nová krv tu dotiahne nových investorov. Verím lídrom, ktorí sa budú zodpovedať iba nám! Deťom Zemplína…

Verím v zmenu smeru, lebo zmena je život! Iba zmena môže naštartovať niečo nové a krajšie. Verím priateľom z Občianskej iniciatívy Zemplína, ktorí celé roky bojujú s veternými mlynmi. Verím farmárom, ktorí sa roky starajú o našu zem! Verím každému zákazníkovi, ktorého mám, každému, kto svoje sny mení na skutočnosť. Verím vám, čítateľom týchto riadkov, lebo viem, že máte rovnaké problémy ako ja.

Tak prestaňme sa hádať po krčmách a internetových fórach! Poďme spoločne dobehnúť Slovensko. Zmeňme Zemplín, ale nie prázdnymi sľubmi, ale dlhoročnou, poctivou tvrdou prácou nás všetkých!

Marek Boka: Vydavateľ Michalovských novín

Diskusia k článku