Aj my sme Európska únia

Ak by sme sa vrátili v čase a ocitli by sme sa v období pred vstupom do únie, čudovali by sme sa, ako sa na Slovensku pred rokom 2004 žilo. Dnes totiž veľa veci z tých, ktoré berieme ako úplne samozrejmé, máme len vďaka tomu, že sme členmi Európskej únie. Slobodu cestovania, možnosť jednoducho pracovať
skoro v celej Európe, používať silnú menu, presťahovať sa, či miliardové investície berieme ako samozrejmosť. No bez nášho členstva v spoločenstve by neboli realitou. Na únii a hlavne na jej fungovaní máme čo kritizovať a verte mi, aj ja patrím ku kritikom. To však neznamená, že chcem jej rozpad či naše vystúpenie. Výstup ekonomicky silného Anglicka z únie spôsobil tejto krajine značné problémy. Pre Slovensko by to bola nielen ekonomická samovražda. Napokon, stále prevládajú pozitíva, ktoré nám Európska únia prináša. Ak chceme ovplyvniť jej smerovanie či fungovanie, musíme si konečne uvedomiť, že aj my sme Európska únia a zároveň tí, ktorí môžu rozhodovať.

Či už priamo prostredníctvom volieb do Európskeho parlamentu, alebo nepriamo aj voľbou na Slovensku. Pre nás na Zemplíne je však dôležitá ešte jedna vec. Každému z nás hneď napadne, že sme na konci únie, na konci Schengenu, kde už aj líšky dávajú dobrú noc. No čo v prípade, ak je to presne naopak? Čo v prípade, ak sme na jej začiatku a sme vstupnou bránou do únie?

Potom je len na nás, či tento potenciál, ktorý nám to prináša, dokážeme využiť v náš prospech,
v prospech rozvoja regiónu alebo zostaneme len pri hundraní, aká je únia zlá.

Juraj Jevin
starosta obce Pusté Čemerné

Predchádzajúci článok autora:

Diskusia k článku