Vynovené denné centrum seniorov posvätil vladyka Milan Chautur

Michalovskí seniori dostali v decembri 2022 štedrý dar od majiteľov maloobchodných parkov Stop shop na Slovensku. Symbolický šek v hodnote päť tisíc eur odovzdal zástupca spoločnosti, Martin Hudák, za prítomnosti primátora Miroslava Dufinca priamo do rúk Vladimíra Jurčenka, vedúceho Denného centra seniorov č. 7, ktoré sídli na Okružnej ulici.

Aj vďaka tomuto daru bolo v prvom polroku obnovené zariadenie a vybavenie tohto denného centra. Bol zakúpený nový nábytok (komoda, skrine, kreslá), počítačové vybavenie a nové umývadlo vrátane príslušnej sanity. Z rozpočtu mesta sa v rámci obnovy zariadenia centra urobili vysprávky stien a nová maľba, vymenili sa žiarivky za úsporné led svietidlá a bola položená nová plávajúca podlaha v spoločenskej miestnosti. Slávnostné otvorenie zrekonštruovaných priestorov sa konalo 21. júna za účasti vladyku Milana Chautura, ktorý vynovené priestory posvätil. Denné centrum č. 7 združuje približne 80 členov. Špecifikom tohto centra je, že sa v ňom schádzajú veriaci dôchodcovia, ktorí popri spoločenských stretnutiach trávia spolu čas aj pri modlitbách.

Staroby sa dožíva stále viac ľudí a je prirodzené, že toto obdobie života chcú prežívať kvalitne. Mesto Michalovce podáva preto seniorom pomocnú ruku vo forme ambulantnej sociálnej služby pre seniorov – denných centier (DC), v podstate ide o bývalé kluby dôchodcov. Centrá slúžia ako spoločenské strediská, sú miestom zábavy a odpočinku pre dôchodcov. Hlavným cieľom tejto činnosti je podnecovať aktivity seniorov, začleňovať ich do života spoločnosti a zbavovať ich pocitu osamelosti.

V súčasnosti je v Michalovciach zriadených desať denných centier, z toho 9 je aktívnych a dovedna združujú takmer 800 členov:

DC 1 na Ulici obrancov mieru (226 členov),

DC 2 na Ulici školskej (55 členov),

DC 3 na Ulici obrancov mieru (180 členov),

DC 4 na Ulici zakarpatskej (68 členov),

DC 5 na Ulici J. A. Komenského (23  členov),

DC 6 na Ulici J. Hollého (pozastavená činnosť),

DC 7 na Ulici okružnej (83 členov),

DC 8 na Ulici A. Šándora, Močarany (72 členov),

DC 9 na Nám. osloboditeľov (30 členov),

DC 10 na Ulici vrboveckej (61 členov).

Náklady na prevádzku a činnosť denných centier sú hradené z mestského rozpočtu a v priemere na jeden rok sú vo výške približne 40 tisíc eur. Seniori, ktorí majú záujem stať sa členom niektorého z denných centier, môžu kontaktovať pracovníčku odboru sociálnych vecí PhDr. Renátu Cibíkovú (renata.cibikova@msumi.sk), ktorá im poskytne viac informácií.

Diskusia k článku