Dni sliviek v Malých Trakanoch 2023

Organizátori z regiónu Medzibodrožia v Košickom kraji vás srdečne pozývajú na jedinečné podujatie Dni sliviek, ktoré oslávi svoje X. výročie, a to aj vďaka podpore Košického samosprávneho kraja a jeho dotačného programu Terra Incognita. Hlavnou ingredienciou každého pokrmu a nápoja tu budú, samozrejme, slivky – symbol tohto územia a zároveň „ochranná známka“ tohto voňavého gastronomického festivalu.
„S radosťou a nadšením opäť vítam toto, už etablované, podujatie s neodmysliteľnou vôňou sliviek. Dni sliviek v Malých Trakanoch sú pre mňa jedným z tých výnimočných a chutných podujatí, ktoré sa stali neoddeliteľnou súčasťou našej kultúrnej scény. Sledovať výrobu slivkového lekváru podľa tradičného receptu je naozaj zážitkom. Je to autentický spôsob, ako nazrieť do minulosti, kedy naše predchodkyne a predchodcovia trávili hodiny starostlivým miešaním tohto lahodného pokrmu. Oveľa lepšie ako sa o tradíciach učiť z učebníc, je na vlastnej koži si takéto varenie vyskúšať. Návštevníci sa môžu aktívne zapojiť a odniesť si z Malých Trakán zážitok spojený s lokálnym kultúrnym dedičstvom,“ povedal Rastislav Trnka, predseda Košického samosprávneho kraja
Festival nadväzujúci na tradičné zvyky Medzibodrožia a Použia

Dni sliviek ako kultúrno-gastronomický festival svojim návštevníkom sprostredkováva zvyky obyvateľov v regiónoch Medzibodrožia a Použia. Tí sa venovali pestovaniu a spracovaniu sliviek a ovocia v záplavovom území rieky Tisy, ktoré miestni nazývali aj „záhrada Tisy“. Návštevníci tak majú príležitosť pozrieť sa do histórie a spoznať tradičný spôsob pestovania a spracovania ovocia, ktoré bolo v tomto regióne veľmi dôležitým článkom kulinárskeho dedičstva. Festival odštartuje piatkovým bábkovým divadlom pre deti a ťažisko programu bude prebiehať počas sobotňajšieho dňa.

„Tento rok sa na podujatí môžu návštevníci nielen dozvedieť ako sa vyrábajú obľúbené pochúťky, ale ich prípravu si aj sami vyskúšať pod vedením niekoľkonásobne oceneného pekára z Komárna a ochutnať gastronomické špeciality pripravené miestnymi obyvateľmi. Koláčiky budú z miestneho slivkového lekváru, ktorý je tu tradične pripravovaný v kotloch a je neoddeliteľnou súčasťou miestnych chutí. Najmenší návštevníci sa môžu tešiť na pestrofarebný detský program, ktorého súčasťou bude piatkové bábkové predstavenie a sobotňajšie tvorivé dielne. Pre tých, ktorí obľubujú klasické tanečné zábavy, bude pripravený bohatý program vrátane vystúpení ľudových súborov počas prebiehajúceho farmárskeho a remeselného jarmoku. Samozrejmosťou je aj návšteva a ochutnanie nápojov z obecnej pálenice s možnosťou vybrať ten najchutnejší. Lukostrelci Karosi Turul vám pod svojím vedením umožnia vyskúšať si streľbu z luku a ukážu vám bývanie v jurte – v tradičnom, okrúhlom stanovom obydlí niektorých kočovných kmeňov. Našou pohnútkou k opakovanému organizovaniu tohto festivalu je poukázať na bohaté tradície a remeslá, ktoré tvoria srdce nášho regiónu a podporiť miestnych šikovných ľudí, ktorí chcú svoju zručnosť predstaviť verejnosti. Tešíme sa, že už po X. krát sa nám náš cieľ darí realizovať,“ približuje program podujatia organizátorka Zlatica Kondásová
Prezentácia našich koreňov, tradičných hodnôt a krás okolia

Gastronomické podujatia v Košickom kraji sú žiadané a, z pohľadu návštevníka veľmi obľúbené, o čom svedčí ich kontinuálny rast. Aj takéto podujatia umožňujú sprostredkovať bohatú kultúru a tradičné metódy prípravy jedla ďalším generáciám. 

,,Obec Trakany i celý región Medzibodrožia skrývajú omnoho viac, než by sa na prvý pohľad zdalo. Naším cieľom je, aj prostredníctvom podujatia Dni sliviek, poukázať na toto návštevnícky významné územie a jeho zaujímavosti. Patria medzi ne miesta ako Soľný úrad vo Veľkých Trakanoch, historický Sennyeyiho kaštieľ v obci Biel, most sv. Gotharda v Lelese i najnižší bod na Slovensku pri Kline nad Bodrogom, ktoré vytvárajú bohatý kultúrny a historický kontext aj pre samotné podujatie. Verím, že návštevníci budú mať príležitosť objaviť tieto početné poklady Medzibodrožia, a zároveň si vychutnať výnimočné gastronomické zážitky,“ povedala výkonná riaditeľka Košice Región Turizmus Lenka Vargová Jurková.

Diskusia k článku