Radnica si pripomína 95. výročie dostavby budovy

Michalovce si v roku 2023 pripomínajú viacero významných výročí a jedným z nich je aj 95. výročie dostavby budovy súčasnej radnice.


„Varošsku chižu“ postavila v rokoch 1927 – 1928 firma Barkány z Prešova. Výstavbu nového sídla radnice riešila michalovská samospráva pod vedením starostu Ferdinanda Alexu. Projekt vypracoval Ľudovít Oelschläger v spolupráci s Gejzom Zoltánom Boskóm. Časť priestorov v novej štvorkrídlovej dvojpodlažnej budove samospráva prenajímala – sídlila tu napr. lekáreň, banka, tlačiareň a vychýrená cukráreň Ďuročik. Veža budovy slúžila pôvodne ako sledovacia veža a uľahčovala prácu miestnym hasičom, hodiny na nej pribudli v neskoršom období. Pri príležitosti 95. výročia dostavby budovy, ktorú dnes každý pozná ako sídlo Mestského úradu Michalovce, sa koná výstava Michalovská radnica očami detí.

Výstavu tvoria autorské práce žiakov michalovských základných umeleckých škôl a stvárňujú budovu úradu v rôznych podobách. Výstavu pripravilo mesto Michalovce v spolupráci so Základnou umeleckou školou na Štefánikovej ulici a v spolupráci so Súkromnou základnou umeleckou školou Talent-Um.
Výstava je inštalovaná na prízemí budovy mestského úradu a verejnosti bude prístupná do konca októbra.


Vernisáž výstavy sa bude konať vo štvrtok 21. septembra o 16.00 hod. v átriu mestského úradu. V rámci programu vernisáže stručne o histórii radnice porozpráva historik mesta Michalovce Martin Molnár. Atmosféru vernisáže hudobne dotvorí komorný orchester Musica Nobis.

Diskusia k článku