Michalovce zmeníme iba spoločne

Ak sa spýtate na našich stredných školách študentov koľkí chcú z Michaloviec odísť, tak 90% ročníka dvihne ruku! Naši rovesníci najlepší z ročníka si často nevedia nájsť prácu tu doma. Odmietajú svoju kariéru riešiť cez korupciu a rodinkárstvo a radšej budú za rovnaký peniaz pracovať na úrade v Trnave, alebo v Prahe, kde sú ďaleko vyššie životné náklady. Nie sú zaviazaní žiadnemu straníckemu šéfovi, ktorého musíte vzývať ako boha, lebo Vám „daroval“ zamestnanie. Prečo sa čelní predstavitelia mesta nevedia ani po 12 rokoch neobmedzeného vládnutia nás Michalovčanov v Bratislave zastať? Prečo nepovedia nahlas to, čo všetci vieme, že nutne potrebujeme diaľnicu ktorá donesie prácu nám a raz aj naším deťom? Prečo nepovedia nahlas, že Zemplín je umelo rozdelený medzi Košický a Prešovský kraj? Prečo tu všade vládne korupcia, ktorú v tichosti všetci tolerujeme!? Vládne tu strach… ozvať sa a povedať pravdu! V tichosti za pár eur predávame budúcnosť našich detí a robíme z nich ľudí bez domova a perspektívy na lepší život.

Áno v meste sa urobilo za poslednú dekádu dosť… Máme kruhový objazd takmer na každej križovatke. Máme novú nemocnicu, futbalový štadión a ako tak zrekonštruovaný aj ten zimný… Máme dokonca aj novú autobusovú stanicu… No to sú všetko len mŕtve stavby s krásnym obalom bez zdravého života! Vnútro tých budov absolútne nemyslí na nás občanov, ktorým by mali slúžiť. Čo z novej autobusovej stanice ak v nej zmoknete? Kruhové objazdy bez celkovej rekonštrukcie ciest v celom meste nemôžu zachrániť podvozok Vášho auta. Zarastené a neudržiavané chodníky sú výsmechom každému, kto po nich kráča do práce, alebo do školy, či pseudo cyklochodníky namaľované pozdĺž vozovky, kde zodpovedný rodič skrátka nemôže pustiť svoje deti. Všetko to na Vás vyslovene volá: Čo tu človeče ešte hľadáš? Pakuj sa z Michaloviec preč! Boli ste v poslednom čase v novej nemocnici? V peknom prostredí však stále pracujú tí istí ľudia, čo sú mizerne ohodnotení. Na centrálnom príjme čakáte aj hodiny. Zopár doktorov a sestričiek nemôže zvládnuť nápor pacientov tak veľkého mesta a spádovej oblasti. Tých pár sanitiek lieta non-stop a často sú pritom aj zneužívané. Na našich základných školách dochádza k úrazom našich detí a nik nenesie zodpovednosť. Povedaná pravda často krát končí stratou práce… Na našich mestských inštitúciach je strach… Ak sa ozvete, môžete ráno na dvore nájsť mŕtvu čiernu mačku… za bieleho dňa Vás zmlátia v centre mesta a ak sa pýtate naďalej tak Vám „niekto“ zapáli auto! A úzka skupinka „našich“ ľudí sa nám všetkým smeje do tváre. Kauzy, ktoré trápia naše mesto sú neakceptovateľné! Parkovací biznis EEI… miliónový právnik Bžán… predražený a zle zrekonštruovaný zimný štadión, odpredaje majetku mesta, kauza zastávkových prístreškov a mnoho ďalších sú len špičkou ľadovca! Na mestskom zastupiteľstve napriek tisíckam hlasov voličov Vám neudelia slovo!

Náš boj pripomína boj Dona Quichota s veternými mlynmi. Posmešky a pohŕdanie niektorých ľudí, že aj tak sa nič nezmení a že dnešní „naši“ ľudia sú vo svojich funkciách zabetónovaní na veky nás skôr poháňajú dopredu. Nemienime akceptovať, že zákon neplatí rovnako pre každého!

Som však presvedčený, že naše Michalovce sa môžu zmeniť. Máme predsa na viac! Nachádzame sa v úrodnej východoslovenskej nížine, vedľa nádhernej Zemplínskej šíravy. Naša zem patrí medzi najúrodnejšie na Slovensku. Studne našich dedov sú plné vody a  tam, kde je voda, tam je aj život. No najväčšie bohatstvo, ktoré Michalovce majú si akosi nikto neuvedomuje. Najväčším bohatstvom Michaloviec sme My! Deti tohoto mesta, ľudia, ktorí si povedali dosť! Takto ďalej žiť nechceme. Spolu s najbližšími priateľmi sme pred dvoma rokmi založili Občianskou iniciatívu Zemplína ako reakciu na neprávosti, ktoré sa diali nám, ale hlavne Vám Michalovčanom. Veci, ktoré sa diali a ešte stále dejú, nemajú nič spoločné s fungujúcim demokratickým systémom za ktorý naši predchodcovia štrngali pred tridsiatimi rokmi na námestiach!

Preto je mi cťou, Vám s hlbokou pokorou oznámiť, že po dlhom zvažovaní s kolegami v Občianskej iniciatíve Zemplína, s rodinou, priateľmi a kolegami v mojom okolí, ale aj politickými stranami či hnutiami OĽANO, NOVA, SaS, Sme Rodina a Šanca sme sa spoločne rozhodli ponúknuť Michalovciam alternatívu na zmenu.

Chceme otvoriť mesto ľuďom, čo znamená, že ich názor musí byť cítiť v rozhodnutiach mesta a jeho vedenia nielen raz za štyri roky pri voľbách. Sfunkčníme systém miestnych referend. Dáme priestor občanom na zastupiteľstvách. Občania vyberú nielen primátora, ale aj jeho zástupcu.  Spoločne nech sme súčasťou tvorby programu pre mesto. Vrátime možnosť verejnosti prispievať do mestských novín. Ponúkneme občanom nové služby zo strany mesta, ktoré budú riešiť ich problémy a krivdy. Musíme konečne začať riešiť problematiku chodníkov, ktoré sú v havarijnom stave. Zvládneme výzvu parkovania, nájomného bývania či mestských médií. Manažovanie úradu musí byť maximálne transparentné. Musíme sa začať venovať rodinám, mládeži a deťom, či zdokonaliť sociálnu starostlivosť.

No to všetko zvládneme iba spoločným úsilím nás všetkých.  Vyzývame všetkých slušných  Michalovčanov nech sa pridajú k jedinej reálnej alternatíve, ktorú spoločne ponúkame. Dvere na dialóg a spoluprácu máme otvorené. S pokorou počúvame každý kritický názor. Zmena môže nastať iba spoločne! Ak sa nespojíme prehráme všetci…

Mgr. Milan Kaplan

Kandidát na primátora mesta Michalovce

 

 

Diskusia k článku