Sviatok sv. Valentína 14. február

images 2

Sviatok sv. Valentína pripadá na 14. február. Je sviatkom všetkých zamilovaných a slávi sa už niekoľko desaťročí v rôznych kútoch sveta.

Jedna z legiend vraví, že sv. Valentín bol kňaz žijúci v Ríme v 3. storočí. V tom čase vládol cisár Claudius II, ktorý bol známy svojimi megalománskymi túžbami a krutými vojnovými výpravami. Napadlo ho, že ženatí muži sú slabšími vojakmi, pretože sa musia starať o svoje rodiny, a tak zakázal v krajine manželstvo. Sv. Valentín však napriek zákazu ďalej zasnuboval a oddával zamilované páry. Keď sa to cisár dozvedel, za jeho snahu spájať životy zamilovaných sviatosťou celoživotnej lásky ho dal popraviť.


V dnešnej dobe sa na deň sv. Valentína zamilovaní obdarúvajú valentínkami a ďalšími romantickými darčekmi, aby vyjadrili hĺbku svojich ľúbostných citov.
Každý z nás si praje, aby bol milovaný a šťastný. Šťastie sa neraz ukrýva i v tých najmenších daroch. Keď sa v našom srdci usadí najväčšia bolesť a máme priateľa, ktorý nás podrží. Je to ako svetielko, ktoré ožiari aj ten najtmavší kút. Každý chce prežiť skutočnú nenapodobiteľnú lásku, pri ktorej strácame dych, podlamujú sa nám kolená a úplne sa rozplývame v milovanom človeku.
Slovíčka ako „Milujem ťa“ sú tými najčastejšími, najnežnejšími a najsladšími. Nech sa opýtate kohokoľvek, nenašli by ste človiečika, ktorý by ich nechcel počúvať. Oznámte svetu, že bez lásky nemôžete žiť, že je pre vás vodou, ktorá uhasí smäd. Je pre vás mesiacom i slnkom, ktorí vás strážia dňom i nocou. Svojej láske dajte vedieť, že ste ju našli, že vám život zmenila z púšte na žiarivý vodopád. A tú najkrajšiu ružu „Lásku“ však treba polievať. Ľudská láska totiž uschne skôr než ruža. ak sa o ňu nestaráte a nepolievate ju svojou toleranciou, nehou, láskavosťou a voľnosťou.
Svojmu milovanému pripravíte slávnostnú večeru pri rozžiarených sviečkach a pozerajte sa do tých najkrajších očí. Veď tento deň patrí len a len láske. Nepremeškajte a vychutnajte si jej čaro plnými dúškami.
Valentín je veľmi ošemetný sviatok. Chceme potešiť tých, na ktorých nám záleží, obdarovať tých, ktorí držia naše srdce v hrsti, no vybrať to správne prekvapenie nie je vždy najjednoduchšie. Zlášť keď na vás už niekoľko týždňov vopred v obchodoch útočia tisíce medvedíkov a plyšových srdiečok s ktorých si určite vyberie každy.
Ak sa teda chcete vyhnúť trápnym úsmevom a predstieranej radosti, vyberajte veľmi obozretne. Aj valentínsky darček môže byť vkusný.
Pár posledných tipov pre správny výber valentínskeho darčeka:
Rešpektujte jeho osobnosť – ak sa zaujíma o šport, permanentku na balet zrejme neocení.
To najdrahšie nemusí byť súčasne najlepšie..
Nech už sa rozhodnete akokoľvek, pamätajte, že najväčším darčekom ste pre neho vy.
Dnes je všetko dosť o biznise. Po vianočnom nákupnom období a pred veľkonočným nákupným obdobím sa potreboval aktivovať nákupný ošiaľ. Srdiečkové vyznania lásky prišli k nám z Ameriky. My, Slováci, si lásku spájame s 1. májom, ale aj celým jarným mesiacom májom. Lásku berieme viac ako cit, ktorý sa nepotrebuje prezentovať ružovými hračkami, alebo srdiečkovými bonbónmi.
Obchody sú zaplavené čokoládkami, červenými srdiečkami na mnohé spôsoby a plyšovými macíkmi s anglickými vyznaniami lásky.
Citat na záver:
Láska je ako vojna. Všetci neprežijú, ale ani všetci neumrú. Láska je pre každého. Láska je večná, len my ľudia ešte nevieme zaobchádzať s týmito krehkými energiami. Čo keď práve to sa naučiť je zmyslom existencie človeka na zemi.
Redakcia Michal Vám praje krásneho Valentína a nech tento ďen prežívate celý život.
zdroj: Ondrej Hrabovský

Diskusia k článku