Deň darovania a štedrosti aj v Michalovciach

Slovensko už piaty rok po sebe zaplavia dobré skutky počas #GivingTuesday, svetového dňa darovania a štedrosti. Najväčšia oslava dobra na svete sa tento rok koná 30. novembra 2021.

Tento deň je odpoveďou na nákupný ošiaľ počas Black Friday a Cyber Monday, známych už aj na Slovensku. Ľudia na celom svete sa v tento deň spoja, aby spravili dobrý skutok. #GivingTuesday je sviatok štedrosti, dávania a dobrovoľníctva. Je to deň, kedy sa po celom svete oslavujú dobré skutky a šíri dobro. Jedinečným spôsobom spája rôzne skupiny ľudí – firmy, rodiny aj jednotlivcov a povzbudzuje k prejavom štedrosti. 

Myšlienka darovania sa uchytila tak na Slovensku ako aj v Michalovciach, ktoré sa k nej pripoja dvomi aktivitami. Mestskí zamestnanci sa pokúsia splniť 40 vianočných prianí pre deti, ktoré sú klientmi Centra pre deti a rodinu v Michalovciach. Sú to deti, ktoré sa ocitli v krízovej životnej situácii a v náhradnom rodinnom prostredí trávia časť svojho detstva. Akcia potrvá od 30. novembra do 15. decembra. Splnené priania vo forme vianočných balíčkov budú odovzdané do sociálneho zariadenia v predvianočnom čase. Druhá aktivita je určená pre všetkých obyvateľov a návštevníkov Michaloviec, ktorí využívajú služby mestskej hromadnej dopravy. Mesto na sviatok darovania 30. novembra 2021 poskytne v tento deň dopravu zdarma.

Zamestnanci Mesta Michalovce svoj zmysel pre aktivity pomoci, dobrovoľníctva a darovania preukázali už niekoľkokrát. V roku 2018 na sviatok darovania Mesto Michalovce pripravilo dobrovoľnícku akciu „Štedré dlane“, v rámci ktorej sa vyzbieralo 242 eur na uvarenie predvianočnej kapustnice pre 250 osôb v hmotnej a sociálnej núdzi. V roku 2019 sa vyzbieralo 657 eur, za ktoré sa navarila chutná kapustnica pre 500 osôb a zakúpilo sa 50 párov teplých ponožiek pre ľudí bez prístrešia.

Veríme, že aj tento rok bude výzva dobra a pomoci úspešná a splníme vianočné priania detí, pre ktoré darčeky pod stromčekom nie sú samozrejmosť.

Diskusia k článku